Tärningens historia

Tärningarnas långa historia
Tärningen är ett spelredskap som används för att generera slumptal och därmed slumpade utfall. Man har hittat tärningar som är tillverkade av djurben som är gjorda någon gång 3000 f. Kr och dessa har funnits i Pakistan och Iran.

olika typer av tärningar

Man vet att tärningsspelen var populärt bland antikens romare och man har även hittat tecken på tärningar som har manipulerats, det vill säga att det har föregått fusk inom tärningsspel där man har försökt sig på att manipulera slumpen och därmed även tvingat fram en vinst. Det kända citatet ”alea iacta est” ska ha sagts av Julius Caesar och betyder ”tärningen har kastats” innebörden av detta ordspråk är att det inte finns någon återvändo.

Tärningen är än idag en otroligt viktig del när det kommer till spel. Många spel såväl som hasardspel som sällskapsspel innehåller tärningar och tärningarna kan vara en sidodel i spelet såväl som en central del av det. Ibland bestämmer tärningen hur många steg som man får gå, medan den andra gånger bestämmer hur spelet urartar sig totalt.

Till exempel är Yatzy ett spel där tärningen är en väldigt central del av spelet och hela spelet går ut på att använda tärningar. Även vissa hasardspel som craps går ut på att man ska använda sig av tärningar. Det finns många olika typer av tärningar. Faktum är att det finns tärningar som har upp till hela 20 sidor. En tärning måste som minst ha 4 sidor och det kan även variera vad man använder sig av för symbolik på tärningen.

Läs mer om tärningsspelet 5000.